האם מותר לנהוג עם אוזניות – חוקים וענישה

עודכן לאחרונה ב אוקטובר 31, 2023 ע"י חיים אליה

האם מותר לנהוג עם אוזניות ?

רבים מהנהגים בישראל, תוהים האם מותר לנהוג עם אוזניות ? למעשה, שימוש באוזניה אחת מותר אבל לא במישרין. תקנה 169, חלה על עוברי הדרך המשתמשים בכביש כגון: נהגים, הולכי רגל, רוכבי אופניים וכדומה.

התקנה מורה על איסור שימוש באוזניות אשר משמיעות צלילים.
כלומר, האיסור על פי הפרשנות של ביהמ”ש העליון, מתייחסת על נהיגה עם  אוזניות ברבים ולא אוזנייה ביחיד. ולמעשה בישראל, מותר לנהוג או לרכב על אופניים עם אוזנייה אחת. להלן קישור המסביר את התקנה  

האם מותר לנהוג עם אוזניות חוקים וענישה
  1. שימוש באוזניות בזמן נהיגה – הסחת דעת ומניעת ריכוז?

    מטרת איסור נהיגה עם אוזניות, היא למנוע מצב שהנהג לא יהיה מרוכז בנהיגה  או במתרחש סביבו. שכן, גם קולות הנשמעים מסביבתו הקרובה חשובים.

    מטרת התקנה {169}של איסור שימוש באוזניות בעת נהיגה או רכיבה על אופניים וכל רכב דו גלגלי אחר. נועדה למנוע מצב, אשר בו הנהגים מתנתקים מהסביבה ע”י הצמדת אוזניות, מלבד אוזניות המחוברות למכשיר רפואי או למכשיר שמיעה.

    מצד שני, שימוש באוזניה אחת, אינה מנתקת את הנהג באופן מוחלט מהמתרחש בכביש.
    ולכן, אין זו עבירה על החוק. גם באופן מפורש, החוק אינו אוסר על שימוש באוזניה אחת בעת הנהיגה. עצם “כרסום” ברמת הקשב והריכוז היא נסבלת ולכן אינו אסור. זו הסיבה כי ניתן לדבר בטלפון הנייד בעת נהיגה אלא באמצעות דיבורית, כאשר שתי ידיו של הנהג נמצאות על ההגה.

    לגבי שימוש באוזניות, זו הסיבה, כי ניתן להשתמש עם אוזנייה אחת אינה מנתקת לפי הגדרת  בית המשפט העליון, אשר קבע כי שימוש רק באוזנייה אחת מותר על פי חוק.
    ניתן לראות עוד מידע בנושא בקישור הבא תקנות – שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה והליכה | הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים

  2. נהיגה עם אוזניות

    האם מותר לנהוג עם אוזניות – מטרת התקנה {169}של איסור שימוש באוזניות בעת נהיגה או רכיבה על אופניים וכל רכב דו גלגלי אחר.
    נועדה למנוע מצב, אשר בו הנהגים מתנתקים מהסביבה ע”י הצמדת אוזניות, מלבד אוזניות המחוברות למכשיר רפואי או למכשיר שמיעה.
    (כלומר, עובר דרך בכביש כשלאוזניו צמודות אוזניות המחוברות למכשיר להשמעת צלילים או קולות למעט אוזניות המחוברות למכשיר שמיעה רפואי).

    מצד שני, שימוש באוזניה אחת, אינה מנתקת את הנהג באופן מוחלט מהמתרחש בכביש ולכן, אין זו עבירה על החוק. 

נהיגה עם אוזניות

מהי תקנה 28 לתקנות התעבורה ?

תקנה 28 { א’ } לתקנות התעבורה, קובעת כי הנהג, חייב להחזיק בשתי ידיו את ההגה או הכידון, כל עוד הרכב נמצא בתנועה. אולם, הוא יהיה רשאי להסיר יד אחת מההגה או מהכידון, אם על הנהג לעשות דבר להבטחת הפעולה התקינה של כלי הרכב או לקיום כללי התנועה.

להלן תקנה 28 על כל סעיפיה:

{ב}{1} בזמן שהרכב נמצא בתנועה

{א} לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, לא ישתמש בהם ברכב אלא רק באמצעות דיבורית

{ב} הנהג לא ישלח או יקרא מסרון SMS.

העולה מכך איפה כי על מנת לעבור על הוראת תקנה 28{ב} על הנהג לעמוד ב-3 תנאים מצטברים:

אחד הרכב נמצא בתנועה. שתיים, אי החזקת ההגה בשתי ידיים או כידון במידה ומדובר ברכיבה על אופנוע. ושלוש שימוש בטלפון נייד, כאשר הטלפון נמצא בידו של הנאשם.

האם מותר להשתמש עם אוזניות בלוטוס?

האם מותר לנהוג עם אוזניות – זו שאלה שרבים מהנהגים שואלים. מותר להשתמש באוזניות בלוטוס וזאת בתנאי שהאוזנייה נמצאת רק על אוזן אחת. קיים איסור וגם עבור הולכי רגל, חל איסור ללכת ברחוב עם שתי אוזניות.

במידה ונהג מקבל שיחת טלפון מהנייד והבלוטוס יונה באופן אוטומטי, כאשר הנהג לא אוחז בידיו בטלפון הנייד, לא קיימת בעיה. אך החזקת טלפון נייד בזמן נהיגה נקראת “שימוש” במידה והנהג נתפס ע”י שוטר, הקנס עבור עבירה זו הינו 1,000 ש”ח ו-4 נקודות לחובתו.

חוק שימוש בטלפון נייד – אז והיום.

בעבר היו משתמשים עם אפרכסת טלפון נייד ובזמנו אסור היה להשתמש במיקרופון. אפרכסות אלה, היו שכיחות בעבר והיה צריך להחזיק את המכשיר הנייד או את האפרכסת, מה שהיווה עבירה על הסעיף בחוק, אשר דורש הצבת שני ידי הנהג על ההגה ברכב.

הזמנים התקדמו מאז והמיקרופונים של המכשירים החכמים, כבר מותקנים על הכבל עצמו, מה שאינו מפריע לנהג לאחוז בהגה.

על פי חוק, מותר לנהגים לחבר אוזניה אחת לטלפון הנייד ולהאזין באמצעותה להודעות, למוסיקה בזמן הנהיגה או בזמן עמידה ברמזור. אך ברגע שלאוזנייה עצמה, התווסף מיקרופון- הנהגים מסתכנים בקנס כספי. לעניין איך לבטל קנס טלפון נייד ראה בקישור

היום קיים מיכשור חדש לאכיפת עבירת שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה

אגף התנועה ומשטרת ישראל, השקיעו משאבים כספיים רבים במכשור לאכיפת עבירות של שימוש בטלפון נייד. היום מצלמות אלה, מתעדות את הנהג בזמן נהיגה, כמו שימוש באוזניות בזמן נהיגה, כאשר חומרים אלה מוסרטים ונשלחים באמצעות תקשורת סלולרית למרכז הבקרה. כאשר הנהג נתפס במצלמות, נשלחים לביתו דוחות.

כיצד יש לנהוג כאשר עוצר אתכם שוטר על שימוש באוזניות בזמן נהיגה?

קנס על נהיגה עם אוזניות- יש לדעת, כי כל תגובה מצד הנהג,, כאשר שוטר עוצר אותו על עבירת שימוש באוזניות בזמן נהיגה, עשויה להיות לחובת הנהג.

יש לדעת, כי אחיזת טלפון נייד בזמן נהיגה, מהווה עבירה. על הנהג, לשים לב לכל פרט בדו”ח כי ייתכן ויהיה בו כדי לערער את אמינות הדו”ח.

יש לדעת שגם אם נהג שנתפס נוהג עם אוזניות, כל תגובה מצדו בסגנון של: ” תוותר לי” תחזק את ההודאה בעבירה וכן, תחזק את גרסת התביעה, במידה והנהג יוזמן למשפט.

קיבלתם דו”ח משוטר על שימוש באוזניות בזמן נהיגה ? – מה עושים?

האם מותר לנהוג עם אוזניות – הענישה בגין שימוש באוזניות בזמן נהיגה, נועדה למעשה להרתיע ולחדד לנהגים את הסכנה שבדבר. יש לדעת, כי כל הסחת דעת של הנהג בפעולת הנהיגה, עשויה לגרום לתאונת דרכים. לנהג ישנה אחריות מלאה לשמירה על חייו ולשמירה על חיי הנוסעים עמו ברכב .במידה ושוטר תפס נהג בגין שימוש בטלפון הנייד, על הנהג לקבל ייעוץ מקצועי באמצעות עוד תעבורה, על מנת לבחון את האפשרויות השונות העומדות בפני הנהג  להקלה בעונשו או לזיכויו המוחלט, במידה ופעולת האכיפה לא הייתה מוצדקת.

לכל שאלה או התייעצות אתם מוזמנים לפנות למשרד 0775309587 או לנייד ישירות 0524424221 עו"ד חיים אליה.

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע