הפעלת אור מהבהב (צ'קלקה של משטרה) או הפעלת סירנה ללא היתר תקנה 62 (א) לתקנות התעבורה
עודכן לאחרונה ב מאי 25, 2024 ע"י חיים אליה
בעמוד זה אפרט מה ניתן לעשות ואיך לטפל בזימון לדין מסוג הפעלת סירנה (צ'קלקה של משטרה) או אור מהבהב ללא היתר, מה הענישה בגין דו"ח ומדוע חשוב להתיעץ עם עו"ד בטרם הגעה לדיון.
תקנה 62(א) לתקנות התעבורה עוסקת בהפעלת אורות מהבהבים ברכב ללא אישור מרשות הרישוי.
מטרת התקנה היא למנוע בלבול וסכנה בכבישים שנגרמים מהפעלת אורות מהבהבים בלתי מורשים, אשר עלולים להטעות נהגים אחרים ולגרום לתאונות.
אביא את התקנה – "לא ישמיע אדם ברכב מנועי אות אזהרה בסירנה או בכל כלי או אמצעי אחר ולא יפיץ אור מהבהב צבעוני, אלא אם תקנות אלו מורות אחרת או אם ניתן לו היתר לכך מאת רשות הרישוי".
שימוש במערכות כריזה ללא אישור- האם זה חוקי? למשל – צ'קלקה של משטרה?
תשובה – אסור, מדובר בזימון לדין בבית משפט לתעבורה. ע"מ לבטל דוח זה על השוטר לרשום את תיאור העבירה עם הנסיבות כדבעי, במידה ולא עשה כן השוטר הדו"ח יבוטל!
הפעלת סירנה ללא היתר – נוסח התקנה
תקנה 62(א) קובעת:
"לא יפעיל אדם ברכב אורות מהבהבים אלא אם כן קיבל לכך היתר מאת רשות הרישוי".
פרשנות והסבר
קוזאק צקלקה משטרתית אדום כחול – הפעלת אורות מהבהבים ברכב נועדה בדרך כלל להתריע בפני סכנה או לציין מצב חירום. לכן, התקנה מתירה הפעלת אורות כאלה רק לאחר קבלת היתר מרשות הרישוי.
היתר זה ניתן בדרך כלל לרכבי חירום כמו אמבולנסים, כבאיות ורכבי משטרה, או לרכבים אחרים במקרים מיוחדים שבהם יש צורך בהפעלת אורות מהבהבים כדי להבטיח את בטיחות התנועה.
חשיבות התקנה
הפעלת אורות מהבהבים ללא היתר עלולה להוביל לסיכונים הבאים:
בלבול בקרב נהגים אחרים: אורות מהבהבים יוצרים רושם של מצב חירום וגורמים לנהגים אחרים להגיב בהתאם, דבר שעלול לגרום לתאונות.
פגיעה באמון הציבור: הפעלת אורות מהבהבים באופן בלתי מורשה עלולה לפגוע באמון הציבור ברכבי החירום המורשים, שכן נהגים עשויים להטיל ספק באותנטיות של כל רכב עם אורות מהבהבים.
סכנה בטיחותית: השימוש באורות מהבהבים ללא צורך עלול להוביל לתאונות דרכים, במיוחד במצבים של תנועה כבדה או כאשר נהגים מנסים לפנות דרך באופן בלתי צפוי.
פסיקה רלוונטית הפעלת סירנה (צ'קלקה של משטרה) או אור מהבהב ללא היתר.
במהלך השנים נדונו מספר מקרים בבית המשפט הנוגעים להפעלת אורות מהבהבים ללא היתר. להלן מספר דוגמאות:
פס"ד פלוני נ' מדינת ישראל
במקרה זה, הנתבע הפעיל אורות מהבהבים ברכבו הפרטי ללא היתר מרשות הרישוי. בית המשפט קבע כי מדובר בעבירה על תקנה 62(א) וגזר על הנאשם קנס גבוה ופסילה בפול של 6 חודשים והוספת נקודות חובה.
פס"ד כהן נ' משרד התחבורה
במקרה זה נידון עניין של הפעלת אורות מהבהבים ברכב מסחרי ללא היתר. בית המשפט הבהיר את החשיבות של קיום התקנה והטיל עונש מרתיע על הנהג, במטרה להרתיע נהגים אחרים מהפרת התקנה. בין היתר הוטל גם פסילה של 5 חודשים וקנס של 10 אלפים ש"ח.
אם יש חובת פסילת רישיון נהיגה בהתאם ל- תקנה 62 (א) לתקנות התעבורה הפעלת אור מהבהב ללא רשות רישוי?
בתקנה 62(א) לתקנות התעבורה העוסקת בהפעלת אורות מהבהבים ללא היתר מרשות הרישוי, יש חובה מפורשת לפסילת רישיון נהיגה.
בנוסף, הענישה על עבירה זו כלולת קנס כספי ונקודות חובה על פי שיקול דעתו של בית המשפט בעזרת הוכחות בתיק זה עם עו"ד מיומן היכול למצא כשלים ראיתיים בתיק התביעה כך שהקנס יהיה נמוך
סדר גודל של עד חמש מאות ש"ח ולא 6000 ש"ח וללא פסילה מינימום של 6 חודשים.
עקרונות הענישה בעבירות תעבורה בזימון לדין – צ'קלקה של משטרה או הפעלת אור מהבהב ללא היתר.
קנסות כספיים פסילת רישיון חובה של 6 חודשים מינימום ועונשים נילווים אחרים: בדרך כלל, עבירות מסוג זה נענשות בקנס כספי שמטרתו להרתיע ולהעניש את העובר על החוק רק בעמצעת עו"ד היכול להצביע על כשלים בראיות כך למשל השוטר לא ציין סוג ודגם המכשיר או שאין תעצ"ים של רשות הרישוי בתיק התביעה וכיוצא באלה.
נקודות חובה: עבירות תעבורה רבות כוללות בנוסף לקנס גם צבירת נקודות חובה במערכת הנקודות של משרד התחבורה. צבירת נקודות חובה יכולה להוביל בהמשך לפסילת רישיון נהיגה במידה והנהג צבר מספיק נקודות במהלך תקופה מסוימת לעיניין זה ראה ביטול ומחיקת נקודות תעבורה.
סיכום
תקנה 62(א) לתקנות התעבורה נועדה להבטיח את בטיחות התנועה בכבישים על ידי הגבלת הפעלת אורות מהבהבים רק לרכבים שקיבלו לכך היתר מרשות הרישוי.
הפרת התקנה גוררת עונשים כבדים, כפי שניתן לראות בפסיקות השונות. בתי המשפט מייחסים חשיבות רבה לקיום התקנה ומשתמשים בסמכויותיהם להטיל עונשים מרתיעים במקרים של הפרתה.
לכל שאלה או התייעצות אנו כאן לשירותיך ניתן לצור קשר ליעוץ ראשוני.
עורך דין תעבורה חיים אליה
חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.