נפקדות מהצבא
עודכן לאחרונה ב יולי 2, 2021 ע"י חיים אליה
חיילים רבים מתמודדים לעיתים עם התחושה שלא מתחשק להם לחזור לצבא (זה קורה בעיקר ביום ראשון, אחרי סופ”ש בבית),
אבל בעוד שרוב החיילים, מתגברים על התחושה הזאת ועושים מה שהם צריכים לעשות, יש כאלו שהופכים את התחושה הזאת למעשים ופשוט לא מגיעים – חיילים אלו מוגדרים כנפקדים.
ההגדרה של נפקדות מהצבא היא היעדרות של חייל משירותו הצבאי, ללא קבלת רשות, לתקופת זמן של עד לעשרים ימים.
חשוב לציין, כי הטיפול בנושא של נפקדות מהצבא שונה במקרים בהם מדובר בנפקדות אשר נחשבת לקצרה – כלומר, אם אותו חייל שלא התחשק לו להגיע לבסיס, התעשת על עצמו ובחר להגיע בסוף להגיע, באיחור של כמה שעות או למחרת בבוקר, יטופל בדרך כלל במסגרת היחידה אליה הוא משתייך ויהיה חשוף לעונשים קלים יותר מאשר חייל אשר משך הנפקדות שלו עולה על 24 שעות – חייל אשר נעדר מעל 24 שעות כבר יטופל בהתאם לדין המשמעתי של הצבא.
השתמטות מהצבא – עו”ד צבאי חיים אליה
נפקדות ועריקות – ההבדלים בין שני המושגים
אנשים רבים מתקשים להבדיל בין נפקדות ועריקות – וחשוב לדעת, ההבדלים בין שני המעשים וחומרתם הם גדולים.
בעוד נפקדות מהצבא מוגדרת כהיעדרות של עד 20 ימים מהצבא. עריקות מהצבא לתקופה העולה מעל 21 ימים נחשבת כעריקות. באופן עקרוני, ההגדרה של עריקות, היא היעדרות מהצבא מתוך כוונה שלא לחזור.
יחד עם זאת, נהוג כאמור להתייחס כחייל אשר נעדר מעל 20 יום מהשירות הצבאי כחייל אשר לא התכוון לחזור לצבא – יחד עם זאת, ברוב המקרים, חיילים אשר נעדרים מהצבא לתקופות של שבועות או חודשים בודדים בדרך כלל יקבלו עונשים שהינם פחות חומרים מהעונש הניתן על עריקות מהצבא.
העונשים הצפויים
חייל הן במסגרת השירות הסדיר והן במילואים, אשר מואשם בסעיף של נפקדות בצבא לתקופה זמן של בין 24 שעות ועד ל-21 ימים, יטופל באופן משמעתי, ויחולו עליו מגבלות מסוימות במקרים קיצוניים הוא עתיד לקבל עונש של עד 35 ימי מחבוש – יחד עם זאת, ברוב המקרים לא יוכרז כעריק.
לעומת זאת, חייל אשר נעדר מהצבא לתקופה אשר עולה על 21 ימים, יעבור במקרים רבים לטיפול של המשטרה הצבאית, ואם וכאשר הוא ייתפס, הוא עתיד לספוג רישום פלילי.
חייל מילואים אשר ערק משירות המילואים לתקופה אשר עולה על שנה, צפוי להיות מוגש נגדו כתב אישום. גם חיים בסדיר אשר נעדר מהשירות בצבא תקופה ארוכה, יוכל למצוא את עצמו מקבל הזמנה לקיום משפט בצבא – חשוב לציין שבמקרה כזה, קיימת חשיבות גבוהה להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום של נפקדות מהצבא ובעל הכלים והסמכות לייצג את החייל במסגרת של משפט בצבא.
העונש המרבי על עריקות אשר נמשכה שנים, יכול להגיע ל-15 שנות מאסר.
תפקידו של עורך הדין
כאשר מדובר בנושא של נפקדות מהצבא או עריקות מהצבא, העונש אשר יתקבל יכול להשתנות בין חייל אחד לאחר ותלוי בגורמים שונים כמו: משך ההיעדרות, הסיבה להיעדרות, הרקע של החייל ועוד..
יחד עם זאת, חייל אשר יואשם בסעיף של נפקדות בצבא, צריך לקחת בחשבון שהוא חשוף לעונשים ולמגבלות כאלו ואחרות.
במידה והנושא מגיע לאישום פלילי, חשוב מאוד שאותו חייל ייוועץ בעורך דין חיים אליה המתמחה בין היתר בתחום הצבאי – עורך דין חיים אליה יהווה גם ככתובת הנכונה לא רק עבור מי שמואשם בנושא של נפקדות בצבא אלא גם עבור מי שמעוניין לתבוע את הצבא בגין נושא כזה או אחר. לקבלת פרטים נוספים, צרו קשר עם עו”ד אליה.
עורך דין תעבורה חיים אליה
חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.