הלבנת הון

עודכן לאחרונה ב יוני 23, 2021 ע"י חיים אליה

הלבנת הון – הסבר מפורט

הלבנת הון (MONEY LAUNDERING = כיבוס כספים) חוק איסור הלבנת הון אשר נחקק בשנת 2000 מטרת החוק להילחם בפשיעה כלכלית ובכספים אשר מגיעים תוך כדי פעילות עבריינית כגון, סמים, נשק, טרור, הון “שחור” כספים שלא שולמו בגינם מס – עבירות צווארון לבן), הימורים, קבלת כספים במרמה, סחר בבני אדם ובעבירות דומות שמרביתן מגיעות מעולם הפשע המאורגן, כל שכן מטרת החוק לנתק את מעגל הכספים המגיעים לארגוני פשע, וארגוני טרור, ולכן רווח הנוצר תוך כדי עבירה על חוק זה הקשור באופן ישיר למשפט פל

13 300x251 1

כחלק מהמאבק בפשיעה מסוג זה יש את הצורך בפגיעה כלכלית של ארגוני טרור ופשע מאורגן, ובמיוחד ע”פ ההתפתחות הטכנולוגית שקיימת בעולם הכספים, כגון: העברות לכל קצוות תבל והכנסתם של כספים אסורים אלו לתחומי מדינת ישראל, בניסיון להלבין “לאשרר” את קבלת הכספים כביכול ממקור כשר.

אופי פעילותם של ארגוני פשיעה וטרור אשר כיום נאמדת במיליארדי שקלים אשר נכנסים למדינה, ואו מתקבלים במדינתנו בצורות שונות ומתוחכמות. על כן, חוק זה אשר בבסיסו מנסה להילחם על כיסם וכספם של ארגוני פשיעה, ארגוני טרור, ובתוכם גם העלמות מס, ובשל ההתקדמות הטכנולוגית של המערכות הפיננסיות במדינתנו ובכלל בעולם, הקלות בהעברת כספים בשווקים הבינלאומיים, ובמניעת דיווחים לרשויות ולהסוות את מקור הכספים.
על כן הרשויות הנלחמות בפשיעה בארץ ובעולם הגיעו למסקנה כי יש לחסום אפשרות לעבריינים לנסות להכשיר את מקור הכספים כך שכספים שהושגו תוך כדי פעילות בלתי חוקית ייצאו ממעגל הכספים של מדינתנו ובכלל בעולם שכן פגיעה בכספים אילו ובהעברתם למדינות מחוץ למדינה תקשה על פעילותם של הגורמים העברייניים.

יש אמנה בין לאומית כדי להעמידם לדין ?

נניח ואדם החשוד בהלבנת הון או בכול עבירה (בתחום צווארון לבן או צווארון כחול) נעצר בחו”ל, האם המדינה בה נעצר יכולה להסגירו לישראל ?

בהנחה והמעצר בוצע במדינה כמו “איי סיישל” ו/או כמו מדינה אחרת שאין עימה ועם ישראל הסכמי הסגרה. אזי התוצאה היא אין המדינה יכולה להסגיר את החשוד לישראל. רק עורך דין פלילי יכול למסור מידע מהימן עם מי יש הסכמי הסגרה ואם מי אין. כמו כן לבקשת הלקוח יכול לפתוח חשבון בנק מתאים במדינות בהם אין הסכם הסגרה שכזה.  

אמנה בין לאומית הראשונה לשיתוף פעולה כנגד הון מולבן (FATF ) נחתמה בסוף שנות ה 80 מכוח אמנה זו הוקם כוח משימה בינלאומי שמ קומו בפאריס (צרפת), לאחרונה וחלק מהתפתחותה של מדינתנו וכמדינה בעלת כלכלה יציבה הצטרפה מדינת ישראל לאמנה זו שכן זהו חלק בלתי נפרד ממדינות מתוקנות בעלות אופי כלכלי נרחב ומשפיע בעולם.
מניעת הון מולבן חשובה מאוד שכן ההשלכות הכלכליות שלצד עבירות פליליות חולשות כמעט על כל תחום כלכלי ומדיני הן מבחינת יציבות פוליטית, פגיעה ביוקר המחיה, ופגיעה ישירה בכלכלה ובאינפלציה במדינה בה מתבצע עבירות בניגוד לחוק איסור הלבנת הון ואף סיכון בחיי אדם. קיימת חשיבות גבוהה להמשך המאבק בתופעה זו בכל האמצעים. על כן, ועל פי חוק הלבנת הון לה קמה אחריות נוספת לתאגידים בנקאיים ומוסדות פיננסים כגון צ’יינג’ים, לבדוק את מקור הכספים של לקוחותיהם בקפידה יתרה, ובדיווחים שוטפים לרשויות על כספים המופקדים או נמשכים ע”י לקוחות והצורך לעמוד על טיב פעילותם ודיווחם באופן שוטף. דרכי הלבנת הון הן רבות ומגוונות אביא כדוגמא מקצתם.

להלן חלק מדוגמאות ל-הלבנת הון :
1. הברחה של כסף מזומן למדינות שבהן הפיקוח על המטבע רופף ובעיקר למדינות אשר אינן חתומות באמנה.
2. העברות אלקטרוניות של כספים וזאת כצעד ראשון למיקומו של הכסף השחור במערכת פיננסית מוכרת.
3. פיצול פעולות הפקדה ועל מנת להימנע מדיווח לרשויות.
4. שימוש בחברות בדויות והוצאת חשבוניות פיקטיביות, וכן שימוש בחברות חזית גדולות בהן מחזור הכספים גדול ואט אט להטמיע את הכסף השחור במוסדות הפיננסים של מדינתנו.
5. ייבוא וייצוא בחשבוניות מזויפות ובשערוך מנופח של הסחורה.
6. הקמת מערכות בנקאיות מחתרתיות המאפשרות העברה אלקטרונית בינלאומית של הון שחור.
7. שימוש בחלפני כספים לפעולות המרה של סכומי כסף עצומים, ובדיווח עסקאות הלוואה בדויות.
8. שימוש באנשי “קש” ובחברות “קש” לביצוע עסקאות מלבינות.

הפרת חובת דיווח

החוק קובע כי המפר את חובת הדיווח דינו מאסר ששה חודשים או קנס בשיעור האמור לחוק העונשין, או פי עשרה מהסכום שלא דווח עליו לפי הסכום הגבוה יותר, כמו כן החוק הסמיך שוטרים ופקידי מס ומכס לתפוס את הכספים וכן הסמיכן להטלת עיצום כספי (גבוהה) בשל הפרת החוק כאמור.
על כן יש להתייעץ עם עורך דין פלילי לו יש את הידע והבנה בנושא מעין זה, ובכך להקטין את גודל האשמה.

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע