עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה ? 

עודכן לאחרונה ב דצמבר 25, 2023 ע"י חיים אליה


תאונות הולכי רגל במעבר חציה? מה העונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה ? כל זאת ועוד בעמוד הבא אנו כבר פגשנו המון פסקי דין, אשר מוזכר בהם, כי מעבר חציה הוא מקדשו של הולך רגל. נהגים רבים שומרים על זכות קדימה להולכי רגל עוד מבעוד מועד, לפני שהם מגיעים אל מעבר החציה. יש לציין, כי בפסיקה נקבע כי גם 3 מטרים מעבר למעבר החצייה, משני ציידיו נחשב כמתחם מעבר החצייה. 

עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה?

מעורבות בתאונת דרכים תאונת עם הולך רגל ?

למרות שאין סעיף בפקודת התעבורה אשר מראה כי עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה, מחייבת את פסילת רישיון נהיגה של נהג למשך 3 חודשים, התביעה תמיד תוסיף כי הנהג, נהג בקלות ראש, או נהג נהיגה רשלנית, מה שיחייב את פסילת רישיון הנהיגה למשך 3 חודשים. 

בתקופה האחרונה, אנו עדים כי בית המשפט לתעבורה, מחמיר יותר לגבי עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה ועל מתן אי זכות קדימה להולכי רגל. שלא לדבר על פגיעה בהולך רגל לא במעבר חצייה, כעו"ד ותיק בדיני תעבורה וכבוחן תנועה, אני מכיר על פי ניסיוני העשיר בתחום, כי יש להסביר את העובדות שכן, המשטרה לא תמיד מדייקת בעובדות. 

פגיעה בהולך רגל במעבר חציה ?

גם כעו"ד וגם כבוחן תנועה, אני נתקל מאות פעמים בתופעה משונה, שבה בוחני תנועה, מגישים כתבי אישום כאשר מדובר בהולך רגל, גם אם לא קיימות ראיות שהנהג התרשל בנהיגתו וכך למעשה, הם נותנים יד קלה לבית המשפט לתעבורה להכריע לגבי עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה, וזוהי אף ההנחיה החדשה באגף התנועה.

יודגש בשנית כאשר מדובר בהולך רגל ועל פגיעה בו, המשטרה ממהרת להגיש כתבי אישום במילים אחרות, אומרת התביעה לבית משפט – "אתה תחליט אם יש או אין ראיות ואתה תקבע אם יש אשמה או אין", גם שהיא בעצמה בינה לבינה יודעת שהתיק הוא חסר סיכוי להרשעה.

מעבר חציה – איפה מתחיל ומסתיים מעבר חציה בהתאם לחוק?

אחת ההמלצות על מנת לשפר את בטיחות מעברי החצייה, היא סימון פס עצירה לרכבים במרחק של 3 מטרים לפני מעבר החצייה. כך שכל רכב יתן זכות קדימה להולך רגל. קיימת חשיבות מיוחדת במעברי חצייה שחוצים שני נתיבי נסיעה, היות וכאשר נהג מתקרב למעבר חצייה שבו רכב שכבר עוצר, יכול לראות את הולך הרגל ולעצור, מכיוון שאין זה חוקי, לעקוף רכב במעבר חצייה.

גם הולך הרגל יכול להבחין בנתיבים האחרים של מעבר החצייה. בדרך זו הסיכוי לקבלת עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה פוחת משמעותית. (ככל ולהולך רגל היה אשם תורם)

יודגש כי אם יוגש לבית המשפט כתב אישום, הרי שאותו כתב אישום יגמר בזיכוי מהדהד, כך ש- עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה לא יהיה, כי לנהג תהיינה הגנה הקבועה בחוק.

ולמה? הנהג לא צפה ולא צריך לצפות את הולך רגל, ואם יש הולך רגל, הרי שהגיע בדרך לא דרך ולנהג לא הייתה הזדמנות לעצור ולכן התאונה היא בלתי נמנעת. כך לדוגמא שאין צפיה מהנהג בכביש מהיר – כביש 6, יהיה הולך רגל שמתכוון לחצות, מבחן הצפיות במקרה זה יענה על דרך השלילה.

אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חציה יש אשם תורם להולך רגל בגין מעורבות בתאונת דרכים?

יש לציין, כי תקנות התעבורה, חלות גם על הולכי רגל במעבר חצייה. החוק אומר כך: "לא יחצה אדם כביש, אלא לאחר שבדק את מצב התנועה ונוכח, כי אפשר לחצות בבטחה". בכל מקרה, יחצה הולך רגל את הכביש במהירות סבירה ובקו ישר והקצר ביותר בין קצות בכביש ולא יעכב את הכביש שלא לצורך.

ישנם פסקי דין, אשר נקבע בהם, כי נהגים היו זכאים  מ- עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה, היות והיה אשם תורם מצד הולך הרגל לפגיעה בהולך הרגל, היות ולא חצה ע"פ חוק 110 לפקודת התעבורה. למשל, כאשר הולך רגל חוצה בפתאומיות את מעבר החצייה, או שירד מהמדרכה באופן פתאומי או שמיהר לחצות וכדומה. 

עורכי דין רבים בתחום התעבורה, הצליחו להביא ראיות לביהמ"ש המצדיקות את הנהג ולא את הולך הרגל כך למשל נקבע כי מהירות ההליכה/חצייה היא 1 מטר בשנייה דהיינו 1 מטר על כל שניה. אלא שאם הולך הרגל כלל לא נשאל בחקירה אם מיהר לחצות נניח שרץ להביא משהו או הלך בצורה מהירה כדי להספיק לחנות פלונית שלא תסגר.

ואז מהירות החציה היא 3 מטר בשנייה. ומה המשמעות המשפטית בנתון זה ? המשמעות היא, שהתאונה בלתי נמנעת (בניגוד לחוו"ד בוחן תנועה משטרתי אשר קבע שהתאונה נמנעת אילו היה נוסע לאט"), כי הולך הרגל מיהר בחצייה. 
ובעקבות כך הוגש כתב אישום של פגיעה בהולך רגל במעבר חציה, אלא משום שאין חקר ובוחן תנועה, לא שאל בחקירה תחת אזהרה, אזי יש ספק בגרסת התביעה אל מול גרסת ההגנה ומכאן הזיכוי.

עונש על פגיעה בהולך רגל בחציה |איך עורך דין תעבורה יכול לעזור ?

יש לציין, כי עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה, כאשר מדובר על תאונת דרכים הולך רגל, או הולכת רגל, זה לא עניין של מה בכך, במיוחד אם נגרמה לו חבלה של ממש, או שחלילה מדובר על מוות ברשלנות, אז כמובן שכתב אישום יהיה החמור ביותר. אם מדובר על פציעה משמעותית של הולך הרגל, העונש שצפוי לנהג יכול להגיע למאסר בפועל. 

האם עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה מתמצא רק במאסר בפועל ?

עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה – אם מדובר על תאונת "פגע וברח" העונש הצפוי לנהג הוא 14 שנות מאסר בפועל. לפעמים ישנם מקרים חריגים שהנאשם, יכול לערער על העונש באמצעות עו"ד דיני תעבורה, כאשר הולך הרגל התפרץ לכביש בהפתעה, עבר ברמזור אדום את מעבר החצייה, לבש בגדים שחורים בשעות הלילה, או שהולך הרגל היה תחת השפעת סמים או אלכוהול.

במקרים אלה, עו"ד תעבורה יכול לסייע רבות ולגרום לביהמ"ש לגלות התחשבות לגרימת התאונה. להוכיח כי הנהג לא נהג בקלות ראש או בנהיגה רשלנית וכן, ואפילו לא להאשים את הנהג בפגיעה. לפרטים היכנסו לקישור הבא:

התנהגות הולכי רגל במעברי חציה: סקר תצפיות ארצי 2016 | הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (www.gov.il)

לסיכום – פגיעה בהולך רגל במעבר חציה

הולך רגל במעבר חציה או לא במעבר חציה בארץ, עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חצייה יכול להשתנות בהתאם לנסיבות האירוע והחומרה שלו. באופן כללי, פגיעה בהולך רגל עלולה להיחשב לעבירה פלילית של רשלנות בנהיגה, ובמקרים חמורים יותר, אף לעבירת הריגה ברשלנות או הריגה עקב רשלנות (אם יד הרוג) או המתה בקלות דעת. העונשים יכולים לכלול:

קנסות כספיים.
פסילת רישיון נהיגה לתקופה מסוימת.
מאסר בפועל או מאסר על תנאי.
עונשים נלווים כמו שיעורי נהיגה מחדש, שירות לתועלת הציבור ועוד.
חשוב לציין כי העונש מושפע מפקטורים רבים כגון רמת הרשלנות, האם נגרמו נזקים גופניים להולך הרגל, היסטוריה פלילית של הנהג, ועוד. בנוסף, במקרים של פגיעה בהולך רגל, ייתכן גם תביעה אזרחית לפיצויים.

לכל שאלה אנו כאן לרשותם, ייעוץ ראשוני ללא עלות, טלפון (רב קווי) משרד 077-530-9587, ריקי מנהלת משרד. למקרים דחופים יש לצור קשר לנייד 0524-42-42-21 (כפתור צור קשר בנייד) ישירות לעו”ד חיים אליה.

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, במהלך ההתמחות התמחה עורך דין אליה במשרד העוסק אף הוא במשפט הפלילי ודיני תעבורה. למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, העוסק בתחום התעבורה ומשפט פלילי הוא כבעליו וכמי שייסד משרד זה. כיום המשרד מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות- אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע