אלימות במשפחה

עודכן לאחרונה ב יוני 14, 2021 ע"י חיים אליה

אלימות במשפחה הדרך להתמודדות שלב אחרי שלב הן לקורבן והן למואשם בעבירה זו.

מהו סעיף בחוק העונשין האוסר על ביצוע עבירת אלימות במשפחה?

סעי’ 382 לחוק העונשין הנוגע במואשם באלימות במשפחה קובע (כפל העונש הקבוע לעבירה). כך שאם הייתה עבירת אלימות כשלהיא הרי שהמואשם בעבירה זו “יזכה” לעונש מאסר עד שנתיים. אולם, כאשר מדובר בעבירת אלימות במשפחה העונש הופך להיות כפול דהיינו 4 שנים.

אביא את עיקרי החוק –

(תיקון מס’ 2) תשנ”ו-1996
(1) בן זוג, הורה או בן זוג של הורה, הורה של בן זוג או בן זוגו של ההורה, סב או סבתא, צאצא או צאצא של בן זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה, אחיין או אחיינית;
(2) מי שאחראי לצרכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין או חסר ישע, המתגורר עמו, וקטין או חסר ישע המתגורר עם מי שאחראי עליו כאמור;
“חסר ישע” – כהגדרתו בסעיף 368א לחוק העונשין, תשל”ז-1977;
“קטין” – כהגדרתו בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962;

מהי אלימות במשפחה ?

אלימות במשפחה והתעללות פסיכולוגית הן התנהגויות המשמשות אדם אחד בתוך מערכת יחסים כדי לשלוט באדם אחר. הדוגמאות לצערנו רבות ומגוונות הנוגעות בכל גווני האוכלוסייה.
לדוגמא: שימוש בכינויים מעליבים והשפלות, מניעת בן הזוג מיצירת קשר עם המשפחה או החברים, שליטה בכסף, מניעה מבן הזוג להשיג או להחזיק משרה, פגיעה פיזית ממשית או איום בפגיעה פיזית, תקיפה מינית, הטרדה מאיימת (STALKING), איומים וכו’.

במה מתאפיינת אלימות זו?

אלימות מתאפיינת בחוסר צורה, ונושאת תחפושת שונה ממקרה למקרה רק דבר אחד בטוח שאלימות יכולה להתרחש כל הזמן ולא רק מדי פעם. לכן, חשוב לשמור על עצמך או על מישהו שאתה מכיר , כאשר כל אחד יכול להיות קורבן, או קורבנות, מכל גיל, מין, גזע, תרבות, דת, השכלה, תעסוקה, ומצב משפחתי.

אלימות במשפחה נושאת עמה המון מיתוס לדוגמא: שימוש באלכוהול, סמים, מתח, מחלות נפש – הן הגורם לאלימות במשפחה. אך, במבחן המציאות שימוש בסמים ואלכוהול או מתח – לא יכולים לגרום לאלימות במשפחה הם יכולים להיות נלווים אך לא הגורמים לאלימות. מתעללים נוהגים להשתמש בתירוצים כאלה לאלימות שלהם. אלימות במשפחה לעיתים רחוקות בלבד נגרמת על ידי מחלת נפש אך לעיתים קרובות משמשת כתירוץ לאלימות, בדרך כלל התוקף בוחר את הקורבן ובוחר להתעלל, והנתון המדאיג ביותר שעל פי מחקרים  60% מהגברים שמתעללים בנשים מתעללים גם בילדים.

כיצד אדע שיש אלימות במשפחה מצד בן זוג?

סימני האזהרה להתעללות, רובם אלו שחווים התעללות במשפחה לא רואים בעצמם קורבנות. אצל רוב האוכלוסייה אלימות במשפחה מקבלת התייחסות רק אם חשנו מגע פיזי כגון: גרימה לחבלה פיזית. אולם, לאלימות צורות רבות כגון פסיכולוגית רגשית ומינית.

אם אחד מהדברים האלה נקשר אליכם באיזה שהיא צורה זה הזמן לעצור את זה ולפנות לקבלת סיוע : בן או בת הזוג – דוחף, מכה, בועט, סוטר, מאיים לפגוע בילדים או בבני המשפחה, מאיים להתאבד, מכריח אותך לקיים יחסי מין או מעשים מיניים שלא לרוחך, מונע ממך את הסביבה והסובבים אותך, משפיל וגורם להרגיש רע, יש לציין מי שהתחבר לאחד או יותר מהתסמינים האלה חווה אלימות ומומלץ לו להגיש תלונה במשטרה.

מה קורה אם האלים חוזר ומתנצל פעם אחר פעם רצוי לא להתלונן ?

אין לקבל את התנצלותו של התוקף. ולמה?
במקרים רבים התקיפה חוזרת ומופיעה בשנית, לעיתים מתמשכת נשרכת על פני שנים רבות, התפייסות התוקף הינו חלק בלתי נפרד מהאלימות והיא חלק בלתי נפרד ממנה בעיני התוקף, בהסכמה לתקיפה ניתנת לתוקף אפשרות לתקוף שנית.
לרוב התוקף לאחר התקיפה מתנהג כאילו לא קרה כלום על כן יש את הצורך לבקש צו הרחקה של התוקף בפניה לעורך דין פלילי שיזהה את סוג האלימות ויפעל בהתאם.

מהי תסמונת האישה המוכה או סינדרום האישה המוכה?

תסמונת האישה המוכה הינה הפיכת הקורבן לחסר יכולת ליזום או ליצר פעולה שתאפשר לא לצאת ממעגל האלימות. וזוהי התשובה לשאלה מדוע אנשים רבים שחווים אלימות, אינם פונים לבקשת עזרה.
כלומר, אישה שהתלוננה כנגד בן זוגה, היא כאמור תלויה בו, לגבי פרנסה לגבי מזונות ולגבי הילדים. ולכן, כאשר מתלוננת על בן זוגה בתחנת המשטרה אחרי זמן קצר חוזרת לתחנת המשטרה ומבקשת לבטל את התלונה, מהסיבות שמנינו לעיל (פחד, רצון להישאר לבד, חוסר יכולת לפרנס עצמה ואת הילדים במידה ויכנס לריצוי מאסר). ועל כן, המחוקק והפסיקה לא מתייחסים לביטול התלונה – לאקט הזה נקרא בפסיקה תסמונת האישה המוכה או סינדרום האישה המוכה.

אלימות במשפחה היינה אחת התופעות הנפוצות אצל בני זוג מאידך ברבים מן המקרים מעדיף הקורבן לאלימות במשפחה לשמור על דיסקרטיות ואף לא להתלונן. רבים מן החווים אלימות מסוג זה לעיתים מעדיפים לשמור את “הכביסה המלוכלכת” בבית מה שאבסורד במקרים רבים. צורתה של אלימות במשפחה לעיתים רבות גורמת לקורבן רגשי אשמה שכן מרגיש הקורבן שמעשיו מובילים לאלימות נגדו.

לאלימות במשפחה יש עבירות נילוות ? 

אלימות במשפחה לעיתים הינה בנוסף או באה לידי ביטוי בתקיפה מינית, אלימות מילולית, אלימות פיזית, וכן גם לעיתים רבות נוגעת בנושא של כלכלה ולקיחת חירותו ועצמאותו של הקורבן וגורמת לקורבן להרגיש חסר אונים. שכן לרוב אלימות זו מגיעה מכיוון שהקורבן לא היה מעלה על דעתו מאחר והתוקף הינו בשר מבשרו של הקורבן. מה שגורם לקורבן לתת לגיטימציה לאלימות. כמו כן, במקרים רבים קורבנות שלא מתלוננים חושפים את עצמם להתעללות מתמשכת על גבי שנים רבות, ובחלק ניכר מן המקרים מסתיימת ברצח או בפגיעה נפשית שמקשה על הקורבן לנהל את חייו ומקרינה על הקורבן את השלכותיה. במקרים רבים הקורבנות לאלימות מסוג זה נהפכים לתוקפים ונותנים לגיטימציה לסוגים רבים של אלימות והתעללות.

מה הסנקציה הפלילית לבן זוג אלים ? וכיצד אפשר לעצור את גלגל האלימות מצד בן זוג ?

אלימות במשפחה –
“צו הגנה” ברובם של המקרים הוא בלתי נמנע, כמו כן, דרך שיקום של משפחה שחוותה אלימות היא בראש ובראשונה ויש לה חשיבות רבה. שכן, לרוב המתעללים חוו התעללות בעצמם על כן בחוק העונשין סעיף 86 לחוק יכול בית המשפט להטיל תקופת מבחן לתוקף שבו יינתן טיפול בקהילה , שיורה במשפט ואף אם קבע שהנאשם עבר את העבירה אך לא הרשיעו.

יש לציין שהעונשים בחוק העונשין מושתים על המורשע באלימות בתוך המשפחה ועל כן יש החמרה של כפל עונש במקרים של אלימות במשפחה.

אם וכאשר החליט הקורבן להתלונן ישנם מספר צעדים שניתן לעשות ועל מנת לדאוג לביטחונו של הקורבן ובטחון משפחתו, כיום ניתן לומר שהמשטרה והחוק נוטים כמעט באופן גורף לצודד בקורבן בהטלת צו הרחקה של התוקף (“צו הגנה” לקורבן), במקרים מורכבים יותר אף מתבקש הקורבן להיכנס לתהליך של מעבר אל מקום בטוח המסובסד ע”י המדינה ואו עמותות כגון בתים ומעונות של “ויצו”, “נעמת”, ומוסדות מיוחדים אשר כוללים אבטחה ושמירה של 24 שעות על הקורבן על מנת להעניק לקורבן בית חם, וביטחון עד לסיום תקופת שיקומו והחזרתו לשגרת חיים נטולת איום מצד התוקף, ע”פ החוק למניעת אלימות במשפחה ישנם דרכים למניעת תקיפה נוספת המתבטא בצו הרחקה של התוקף, וברוב המקרים גם הגשת סיוע וטיפול כחלק מהסנקציות המושתות על התוקף, שלילת רישיון לנשיאת נשק של התוקף אף היא סנקציה שהיא חלק בלתי נמנע במצבים מאין אילו.

לכל שאלה או הבהרה אתם מוזמנים לפנות ל-משרד עורכי דין חיים אליה 077-530-9587 נייד 0524424221.

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע