עריקות מהצבא

עודכן לאחרונה ב יוני 18, 2021 ע"י חיים אליה

בישראל, ישנה חובת גיוס כך, לדוגמא, כל אדם המגיע לגיל 18 מחוייב להתגייס לצבא.

אולם, החוק לא מבחין בין חייל אשר נקלע למצוקה כלכלית ונפשית. למשל, חייל אשר בטרם גיוסו לצבא, עבד ע”מ לפרנס את משפחתו. ולכן, הוא כמי שתמך בכלכלת ביתו. עתה, נמצא בתקופת שירות סדיר פעיל, ואין ביכולתו לעבוד.

המשמעות האופרטיבית היא או בחירה במשפחתו שלו או בחירה בצבא, ולכך התשובה ברורה. עפ”י רוב מניסיוני האישי כל החיילים אותם ייצגתי, ללא יוצא מהכלל, בחרו בדרך של השתמטות מהשירות.
חשוב להדגש כי את הצו הראשון מלש”ב ( מעומדים לשירות ביטחון) אשר בוחרים לא להתייצב הינם עוברים עבירה עפ”י חוק והיא השתמטות מהשירות, בניגוד לדיעה הרווחת הסוברת שאם לא התגייסתי אז איני מפר.

מהצבא

השתמטות מהצבא – עו”ד צבאי חיים אליה

כיצד ניתן להתמודד עם עבירה של השתמטות מהצבא ?

חיילים רבים, בטרם הסגרתם לרשויות הצבא ו/או לאחר שנתפסו במסגרת תפיסת לוכדי עריקים, פונים אלי בבקשה שאפתור את התיק הצבאי, על החייל או מלש”ב זה, לקחת בחשבון כי אף בעידננו אנו, הצבא אומנם גוף ציבורי, אך, לא תמיד נוטה להקשיב לחייל, במסגרת מילוי שירותו הצבאי.
ולכן, עדיף להביא את מלוא האסמכתאות לקצין העיר, ואף ככל וניתן בטרם גיוס לצה”ל,עוד בשלב של צו ראשון, כאשר אלו המורות על קושי כלכלי, וככל שיש גם מצב בריאותי, של מי מההורים או אחרים, היכול לשפוך אור, על הלך הרוח הסובב בביתו. כמו גם, אישורי ביטוח לאומי הנתמך בתצהיר לאימות העובדות חתום ע”י עו”ד בכל הנוגעים בדבר.

מה העונש על עריקות ראשונה?

כפי שהזכרתי לעיל, עריקות ו/או השתמטות מהצבא, עליהם יש מנעד רחב של עונשים. ולמה ?  

החוק הצבאי מורכב מהחוק הישראלי כאשר שואב לעצמו את תחולת חוק העונשין, במה דברים אמורים ? בסוף שנת 2012 כנסת ישראל הסדירה בחקיקה את תיקון 113 לחוק העונשין 1977 – התשל”ז.

תיקון זה קובע מספר של פרמטרים, בעזרתם בית המשפט עושה שימוש נרחב, בטרם גוזר דינו של נאשם. ובמקרנו, בית הדין הצבאי, עת גוזר דינו של נאשם דהיינו, משתמט או עריק מהצבא  עליו לבחון, בין היתר מהי משך ההפרה או משך ההשתמטות עליו נדון החייל ? כיצד שיתף פעולה עם רשויות החוק ? מה הנזק הצפוי להגרם לו ולמשפחתו ? אם היה קרוב לסייג לאחריות פלילית ? מצבו מבחינה מנטלית (נפשית)? אילו העבירה נעברה בצוותא מה החלק שלו באירוע? נסיבות אישיות ובכללן רפואיות, שיקומו של הנאשם ככל ויש. 

מניסיוני, ככל ויש אסמכתאות רפואיות המגובות בליווי תצהיר ונסיבות מקלות, הרי שהעונש יכול להסתיים גם בקנס ואו בכול ענישה הצופה פני עתיד ( תנאי והתחייבות בכתב לא לבצע עבירה דומה בעתיד).

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע