חוסר התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה

עודכן לאחרונה ב יוני 21, 2021 ע"י חיים אליה

סעיף 51 לפקודת התעבורה מקנה לרשות הרישוי לפסול אדם מלהחזיק ברישיון נהיגה לצמיתות או לתקופה מסוימת או לחלופין, עד למילוי התנאים אשר נקבעו בהחלטה.

במידה ורשות הרישוי, משוכנעת שבעל הרישיון אינו ראוי לנהוג בשל כושר נהיגה לקוי. כדי להורות כאמור, תידרשנה בדיקות מקיפות של בעל הרישיון אשר יבוצעו על יד המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

נהגים רבים, ומבקשי רישיון נהיגה אשר נבדקו ע”י  המרבד, נאלצים להתמודד עם המלצה אשר מגבילה אותם לקבל רישיון נהיגה בשל “אי התאמה אישיותית לנהיגה  בטוחה “.

Personal mismatch for safe driving 2

מהי אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה?

מונח  כגון “אי התאמה אישיותית לנהיגה” הינו מעורפל וכולל מספר רב של בעיות פסיכולוגיות או נפשיות, כאשר המשמעות המעשית של בעיות אלה היא, שלא ניתן לנהוג ברכב מכל סוג.

לעיתים, גם נהגים אשר נמדד בהם קושי במצבים שונים של לחץ בזמן מבחנים, עשויים למצוא כי הם פסולים מנהיגה. פסילת רישיון הנהיגה על ידי המרב”ד

{המכון הרפואי לבטיחות בדרכים} יכולה להיגרם בעקבות שילוב של שני גורמים אלה יחד. לדוגמא, כאשר ישנו חשד כי נהג משתמש גם בסמים וגם באלכוהול

וכן, במקרים רפואיים כמו נהג חולה בסוכרת או נהג שחולה באפילפסיה.

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ומהו תפקידו?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הוא למעשה יחידה מנהלית של משרד הבריאות, אשר עוסקת ברפואה תעבורתית במטרה למניעת מגפת תאונות הדרכים בכבישי ישראל,

כאשר חלקן הרב של תאונות אלה, נגרם בשל ליקוי בריאותי או נפשי של הנהגים.

תפקידו של המרב”ד הינו איתור של ליקויים בריאותיים, כאשר המכון, עורך מעקב 

מנהלי וביקורת רפואית ופסיכולוגית על נהגים שיש בהם פוטנציאל לנהיגה מסוכנת או כאלה שהם בעלי ליקוי בריאותי על מנת להקדים תרופה למכה. 

כמו כן, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, פועל   לשיפור עצמאותם של נכים באמצעות התאמת אביזרי נהיגה ורכב ולמגבלות הרפואית. ניתן למצוא פרטים נוספים על המרב”ד בקישור זה:

בדיקות כשירות רפואית לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב”ד)

אילו עוד נסיבות ומגבלות רפואיות נבדקות לרישיון נהיגה?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, בודק אי עמידה בדרישות בטיחות לנהגים החשודים כי הם מסוכנים בנהיגה הן לעצמם והן לציבור. לדוגמא:

  • עבר פלילי מכביד
  • עבירות נהיגה רבות כאשר הנהג הורשע בהן בעבר
  • נהג שהורשע בשימוש  או בסחר בסמים  גם אם העבירה אינה קשורה לנהיגה ולא בעת הנהיגה ואפילו אם מדובר בסמים קלים.
  • נהג שהואשם בעבר בעבירת נהיגה בשכרות
  • סיבות בריאותיות אשר מסכנות את הנהג וסביבתו או נהג אשר תובע נכות מהמוסד לביטוח לאומי ומידע זה, מגיע למרב”ד.
  • בעיות אישיות או בעיות פסיכולוגיות כגון חייל שהשתחרר מצה”ל על רקע נפשי או נהג אשר מבקש רישיון לרכב ציבורי והפסיכולוג קבע,
  • כי אינו יכול להתמודד במצבי לחץ או אדם אשר אושפז בעבר בבי”ח פסיכיאטרי.

מדוע משתמשים במונח אי התאמה אישיותית דווקא?

זו עובדה מוכרת כי מונח זה ספג לא אחת ביקורות אבל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ממשיך עדיין להשתמש במונח זה.

יש לדעת כי הסעיף בחוק הינו כוללני ומכליל מכלול רב של גורמים.  רשות הרישוי רשאית בהחלטה מנומקת מלהחזיק ברישיון נהיגה, אם היא משוכנעת שבעל הרישיון אינו ראוי לנהוג מחמת כושר נהיגה לקוי.

סעיף זה מקשה על הנהג לדעת על בסיס מה הוחלט כי רישיונו נפסל ויחד עם החלטה שרירותית זו גם חירותו, תחום העיסוק שלו ומשפחתו נוחלים פגיעה משמעותית וקשה,

אך עוד מומחה לענייני תעבורה, אשר טיפל בתיקים רבים בסוגייה זו.

ידאג לבצע  אסטרטגיה משפטית נכונה כאשר הוא יכול לתקוף את הנימוקים אשר בגינם נפסל רישיון הנהיגה של מרשו, כך שישים לב לפרטים הקטנים  ויפעל על מנת להשיב את רישיון הנהיגה למרשו.

כיצד מגיבים בתי המשפט לפסילת רישיון נהיגה באמצעות המרב”ד ?

לא פעם, קבע בפסיקה, כי לא יעלה על הדעת, כי בשל חשש שהוא אינו משמעותי ואף ממשי, ייפסל רישיון נהיגה של נהג לאלתר. לכן חובתו של המרב”ד,

הינה לאזן בין טובת הפרט לטובת הציבור. יש לציין כי לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים קיימים שני גורמים יחד – מצב אשר בו המרב”ד חושש כי הנהג מהווה סכנה, כגון אי עמידה בדרישות בטיחות אישיותיות

כמו למשל סמים, אלכוהול, עבר פלילי וכו’, וכן מההיבט הרפואי כמו נהג החולה בסוכרת, מעבדת שינה, או נהג החולה באפילפסיה.

יש לציין כי אין מדובר בסוף פסוק, היות ועורך דין הבקיא בדיני תעבורה,  ימצא פתרון אשר ישלב בתוכו,

הן את ההיבט האישיותי והן את ההיבט הרפואי באופן סימביוטי ונכון. נהגים שר מעוניינים לדעת יותר את זכויותיהם יוכלו למצוא פרטים בקישור זה:

 בדיקות כשירות רפואית לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

מה עושים על מנת לתקן אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה?

נהג אשר מעוניין להתנגד לפסילת רישיון הנהיגה בשל אי התאמה אישיותית, רשאי לפעול על פי תקנה 195{א} לתקנות התעבורה התשכ”א 1961, כאשר עורך דין לתעבורה המייצג אותו,

יגיש ערעור בתוך 30 יום. יש לדעת, כי המונח “אי התאמה אישיותית” מהווה למעשה מונח רפואי והדיון בערעור זה, יהיה מושפע מ הרפואה והמשפט.

אף על פי שמדובר בהמלצה אשר מתקבלת בהחלטה של המרב”ד ורשות הרישוי, ניתן כאמור לערער לפי סעיף 55{א}.

ולכן, ייעוץ משפטי יכול לסייע רבות במהלך הערר ולגרום לזיכוי גם מבלי הצורך להגיע לבית המשפט.

ההמלצה של כל עו”ד לתעבורה  הינה להגיע מוכן מראש עם חוות דעת רפואיות אשר קשורות לנושא אשר בגינו, הנהג מסורב מלקבל רישיון נהיגה.

לאחר שהוגש ערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הוועדה מתנהלת בביה”ח שיבא בתל השומר בהרכב של 3 רופאים, כאשר בסמכות הוועדה 3 החלטות:

שינוי ההחלטה, דחיה של הערר או שליחת הנהג לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולמבחנים נוספים. 

במידה והוועדה נדחתה ולא נמסר מועד חדש, הבדיקה המחודשת תיערך לאחר שנה לפחות מיום הוועדה האחרונה. במידה והנהג לא היה מרוצה מהחלטת ועדת הערר, ניתן יהיה לערער בתוך 10 ימים ממועד קבלת ההודעה ואז,  יקויים ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי.

לכל פניה או התייעצות ראשונית ללא עלות ניתן ליצור קשר לטלפון 077-530-9587 ( ריקי מנהלת משרד ) במקרים דחופים 0524-42-42-21 עו”ד חיים אליה ושות’.

עורך דין תעבורה חיים אליה

חיים אליה עורך דין לתעבורה ומשפט פלילי, עו"ד אליה סיים תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצלחה יתרה, עו"ד חיים אליה אף בוחן תנועה וחוקר תאונות דרכים, קרי, כמי שמגיש לבית המשפט חוו"ד משפטית על אירוע תאונה ומי הגורם האחראי לה ו/או חוקר במסגרת חקירה נגדית את הבוחן תנועה במקרה של תאונת דרכים, עשה דרכו במשטרה. כמו גם, מרצה בכיר (ומרכז אקדמי) לעורכי דין אחרים בתחום נהיגה בשכרות בלשכת עורכי הדין . למשרד הצלחות מוכחות רבות בתחום משפט הפלילי ודיני תעבורה, משרד עורכי דין אליה ברשות עורך דין חיים אליה, מונה עוד מספר עורכי דין במחלקות שונות ובענפי משפט שונים. במחלקה הפלילית ייחודיות וחשיבה אסטרטגית – ייצוג בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, במגוון עבירות - אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות רכוש, ייצוג בהליכי מעצר ימים / תום הליכים, ייעוץ לפני חקירת משטרה, ייצוג בוועדות שליש בכלא. הן עברייני נוער בדגשים על חוק הנוער, והן בגירים ובדין הרגיל. בתחום דיני התעבורה ייצוג במגוון עבירות: נהיגה בשכרות נהיגה, תחת השפעת סמים, מהירות מופרזת נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון, פסילות מנהליות דוחות תנועה/ קנסות, תיקי משרד התחבורה, מעצרים.


    צור קשר לכל שאלה - אנו כאן כדי לסייע